В момента има 29 багера и булдозери на място, днес

...
 В момента има 29 багера и булдозери на място, днес
Коментари Харесай

Шефът на пожарната: Поне година ще отнеме възстановяването на залетите Карловски села

 В момента има 29 багера и булдозери на място, през днешния ден ще се включат и " Автомагистрали " със модерна техника. Ще се оправим. Прогнозирам един-два месеца почистване. Възстановяването на инфраструктурата ще отнеме най-малко година. Най-важно е да има организация ", това разяснява основен комисар Николай Николов във връзка засегнатите села след потопа в Карловско. 

Комисарят сподели, че засегнатите селища са общо шест. Жертви няма, само че материалните вреди са големи. 

" Такова злополучие не може да бъде предотвратено. Трябва да се пригодим към измененията на климата ", сподели Николов пред Българска национална телевизия. 

" Ако има отговорни хора, те следва да понесат своята отговорност. Мъката и вредите на хората са големи, би трябвало да бъдем солидарни с тях. Доброволците потеглиха още първия ден ", разяснява още той. 

Главен комисар Николов съобщи, че регионалният шеф на Пловдив от през вчерашния ден е оповестил бедствено състояние за Пловдив-област, с цел да може страната да се включи по-активно и да подкрепи напъните на кмета.

" Кметът на Карлово направи чудеса. Чудо е, че няма жертви. Такова ужасно злополучие не е имало скоро в България. Но има доста вреди ", сподели той.

 

Трябва да има авансово обмисляне на урбанизираните територии, да има непоклатимост на постройките. Хубавото е, че строителството у нас, не е толкоз неприятно, колкото се твърдеше. При един подобен потоп е можело всички къщи да бъдат заличени. Трябва да се работи интензивно със застрахователите, добави още основен комисар Николов.

 

За страдание хората не са застраховани. Причините е, тъй като в села, наоколо до реки, застрахователната награда е доста огромна и хората нямат такива средства, сподели още той.

 

Заяви, че националното разследване ще даде отговор за аргументите и дали има отговорни хора, които би трябвало да понесат своята отговорност. Такова злополучие не се случва всяка година. Нашите насипи са изчислявани на стогодишна вълна, а тук приказваме за 200-500 - годишна вълна, добави гл. комисар Николов.

 

136 сега са доброволците, които оказват помощ на хората. Те са от София, Казанлък, Смолян и така нататък Желаещите да оказват помощ са доста, сподели той, само че някой би трябвало да ги управлява, с цел да споделя какво да вършат.

 

В момента 29 багери, булдозери и самосвали са на място и оказват помощ в разчистването. Днес ще се включат и " Автомагистрали " с нова, модерна техника.

 

" Нашите старания се усилват и ще се оправим ", сподели той.

Най-важното в този момент е да се даде храна на популацията и на болните хора, които имат потребност от помощ и медикаменти.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР